
مزایا و نکات مهمِ مدیریت دانش در صنعت بانکداری
آیا میدانید که اهمیت مدیریت دانش در صنعت بانکداری چقدر است؟ اگر بخواهیم به فهرست کوتاهی از اطلاعات بانکی اشاره کنیم میتوانیم از نوسانات بهره، طرحهای وام، سیاستهای بانکی، پیشنهادات کارت اعتباری و دادههای حساب مشتریان اشاره کنیم. سیستم مدیریت دانش مالی، تضمینکننده یک منبع اطلاعاتی یکپارچه برای رسیدگی به تمامی امورِ از این دست در سازمان است. منبعی که قابلیت بهروزرسانی مستمر دارد تا بهوسیله آن کارکنان بانک در شعب مختلف و مشتریان بتوانند بهسرعت و خیلی راحت اطلاعات مورد نیازشان را بهدست بیاورند.
سیستمهای مدیریت دانش مالی، ریسک مالی را کاهش میدهند، اطلاعات حساس را در خود جای میدهند و مشتریان را به سمت تصمیمگیری درست هدایت میکنند. همچنین استفاده از سیستمهای ناکارآمد عملیاتی را به حداقل میرسانند، ارتباطات داخلی را ساده میکنند و برای بانکها مزیت رقابتی ایجاد میکنند.

مدیریت دانش چگونه میتواند هزینههای آنبوردینگ در سازمان را کاهش دهد؟
همین ب بسمالله باید بگویم که آموزش کارکنان تازه وارد آنقدرها که احتمالا فکر میکنید کم هزینه نیست. طبق دادههای مجله Training Industry*، هزینههای جهانی برای آموزش کارکنان تقریبا 370 میلیارد دلار است که البته هر سال این مقدار بیشتر و بیشتر میشود. از طرفی متوسط هزینه آموزشی برای هر یادگیرنده 1286 دلار است. اگر این آموزشها به صورت مستمر انجام شود، در درازمدت بهرهوری را افزایش میدهد. چراکه کارمندان از طریق منحنیهای یادگیری آموزش میبینند و برای تسلط بر ابزارها و فرایندهای جدید تلاش میکنند. این موضوع حتی برای شخصی که به تازگی استخدام نشده و مهارت بالایی دارد هم صدق میکند.

5 شرکت مطرح جهانی که مهارتهای مدیریت دانش A+ دارند.
با وجود اینکه سالیان زیادی از شکلگیری مفهوم یادگیری سازمانی گذشته است. هنوز هم یادگیری سازمانی برای بسیاری از افراد یک مفهوم گیجکننده بهحساب میآید. اگر خود شما هم برای درک مفهوم دانش و مدیریت دانش هنوز مشکل دارید عجیب نیست. چراکه دانش یک چیز انتزاعی است (یک ویژگی قابللمس نیست) درنتیجه درک دانش و نحوه مدیریت دانش و انتشار آن میتواند برای بعضی از افراد مشکل باشد. این در حالی است که مدیریت دانش لازمه موفقیت هر کسبوکاری است. با این مقدمه قصد دارم پنج شرکت برتر جهانی که بهدرستی سیستم مدیریت دانش را درک و از آن استفاده کردهاند را به شما معرفی کنم.

هفت عامل کلیدی برای مدیریتِ بلوغِ فرایندهای سازمان
احتمالاً بدانید که بین بلوغِ مدیریتِ فرایندِ کسبوکار (Business Process Management) و بلوغ فرایند، تفاوتهای وجود دارد. بااینحال چرا گاهی سازمانها برای سنجش سلامت و بلوغ فرایند خود، از حوزهها یا عناصر یکسانی استفاده میکنند؟ در حالی که این دو با هم متفاوت هستند. در این مقاله در مورد اصولی مرتبط با فرایندها صحبت میکنیم. این اصول شامل همسویی استراتژیک، مدیریت تغییر و نحوه اداره سازمان است. رعایت تمامی این اصول تضمین میکند که تلاشهای تیم BPM، از استراتژی و اهداف سازمان پشتیبانی خواهد کرد. این مدل نیازمند مجموعهای متمایز از حوزهها و سطوح مشخص بلوغ برای ارزیابی فرایندها است. در ادامه به تمامی مواردی که در یک سازمان نیاز به بلوغ فرایندی دارند، صحبت میکنیم.

چطور نقشه راهی مورد توافقِ تیم مدیریت دانش و مدیریت فرایند بسازیم؟
در کنفرانس مدیریت دانش و فرایند که به میزبانی APQC در سال 2022 برگزار شد؛ متخصصان فرایند، متخصصان عملکرد و مدیریت دانش در یک مکان برای هم فکری و ارتقای سطح آگاهی دور هم جمع شدند. موضوع کنفرانس، ساختن نقشه راهی برای همکاری بهتر بین این متخصصان بود. این کنفرانس نشاندهنده اشتیاق جمعی برای توانمندسازی تیمها بهمنظور متحدشدن با یکدیگر و ذینفعان تجاری است. هدف اعضا از این کنفرانس، شناسایی ضروریترین نیازهای سازمان و ایجاد راهحلهای خلاقانه و چندرشتهای است. ما نیز در شرکت اینوتکس ایران بهعنوان کسی که در این حوزه یعنی مدیریت دانش فعالیت داریم؛ قطعا به وجود این کنفرانس ها خوشبین هستیم و امیدواریم این راهکارهای مشترک در سازمانهای ایرانی نیز مورد استفاده قرار بگیرد.

چگونه مدیریت دانش میتواند از تنوع، برابری و همهپذیری حمایت کند؟
تنوع، برابری، شمول (Diversity, equity, and inclusion) امروزه به موضوعی داغ در سازمانهای ایالات متحده تبدیل شده است. هم زمان که مدیران سعی دارند مکان کاری عادلانهتری برای کارکنان خود آماده کنند، متوجه میشوند که چگونه تعصب ساختاری میتواند حتی بهترین دیدگاههای DEI را از مسیر درست خود خارج کند. آنها متوجه شدند که بین میزان مشارکت و حفظ شغل کارکنان ارتباط ویژهای وجود دارد و عدم توجه به این موضوع منجر به استعفای دستهجمعی و جنگ احتمالی بین کارکنان و مدیر خواهد شد.

مطالعه موردی: مهارت افزایی تیمِ مدیریتِ دانش در شرکت MERCER
در مدیریت دانش (KM)، همیشه چیز جدیدی برای یادگیری وجود دارد. یک تیم KM خوب باید به طور مستمر مجموعه مهارتهای خود را برای تطبیق با اهداف، تکنیکها، سناریوها و فناوریهای نوظهور از طریق توسعه حرفهای مستمر اصلاح کند. در این مقاله، با برنامه توسعه حرفهای KM در شرکت خدمات حرفهای جهانی آشنا خواهید شد. ازجمله اطلاعات موجود در این مقاله، در مورد تیمهای مدیریت دانش در Mercer، شکلگیری برنامه توسعه حرفهای مدیریت دانش،

نقشه دانش چیست؟ چگونه آن را برای سازمان خود تدوین کنیم؟
در سالهای گذشته یکی از مشکلاتی که در مدیریت دانش داشتهام ایجاد یک تصویر ذهنی صحیح از مفهوم پایگاه دانش

سیستم مدیریت دانش چیست؟ همه چیز در مورد نرم افزار مدیریت دانش
سیستم مدیریت دانش (KMS) چیست؟ سیستم مدیریت دانش ابزاری است که سازمانها از آن استفاده میکنند تا سؤالات پرتکرار و

مدلسازی دانش چیست؟
مثل هر موضوعی که در کشور ما شانسِ ترویجِ تعاریفِ درست آن کمتر از تعاریف غلط و سطحی است، مدلسازی دانش یا Knowledge Modeling هم دارد بد تعریف میشود. مفهومی که خیلی از مدیریت دانش قدیمیتر است و بر خلاف خیلی مفاهیمِ دیگرِ مدیریت دانش، دارای استانداردها و الگوهای مدون است. در این نوشتار تلاش کردهام تا حد امکان با زبانی ساده مفاهیمِ مرتبط با مدلسازی دانش را به گونهای ارائه کنم که هم برای متخصصان مدیریت دانش هم برای سایر افراد قابل استفاده باشد. لازم است از تمامی دوستانی که تعاریف اشتباه و بعضا ساده انگارانه از مدلسازی دانش ارائه دادهاند تشکر کنم که انگیزه لازم برای نوشتن این مطلب را به من دادند.

ایدههایی از ایلان ماسک، درباره بهاشتراکگذاری دانش در سازمان
بهاشتراکگذاری دانش، ایدهای است که به مدد آن میتوان هر نوع اطلاعات مفیدی را از فردی به فرد دیگر انتقال داد. این مفهوم میتواند با تمامی افرادی که تمایل دارند تجربیات، دادهها، محتوای کنفرانسها، مجموعه مهارتها، و کارهایشان را به اشتراک بگذارند مرتبط باشد. بهاشتراکگذاری دانش یکی از اساسیترین عناصر در دنیای مدیریت دانش است. این کار شامل روشهای بهاشتراکگذاری دانش، جلسات بهاشتراکگذاری، فعالیتها و فرهنگ آن میشود. همینطور که جستجوی عمیق در بین نقطهنظرهای موجود در حوزۀ بهاشتراکگذاری دانش، ابزارهای بهاشتراکگذاری دانش و بِهروشها را آغاز کردم، متوجه شدم برای درک بهتر این موضوع بایستی اینطور شروع کنیم. ما باید با تمام وجود حس کنیم که دانش سرمایه و ثروت بالقوه است. همیشه این را به خاطر بسپارید، افراد باهوش تنها با کمک دانش است که میتوانند از همه میدانهای سخت عبور کنند.

شبکه اجتماعی سازمانی
شبکه اجتماعی سازمانی، ساختاری است که هم اکنون نیز در سازمان شما وجود دارد و مدیریت صحیح آن میتواند ظرفیت یادگیری و نوآوری سازمان شما را افزایش دهد. اکثر سازمانهای ما به صورت ساختاری سلسله مراتبی طراحی شدهاند. در چنین ساختاری، روابط به صورت عمودی طراحی شدهاند و بر اساس آن امکان تعامل رسمی و غیر رسمی بین افراد در نظر گرفته میشود. حتی اگر دقت کنید در سیستمهای نرمافزاری سنتی مانند اتوماسیون اداری، کارکنان سازمان شما میتوانند تنها با افرادی تعریف شده در سلسله مراتب سازمانی تعامل داشته باشند.