یک کسب و کار، در واقع مجموعهای به هم پیوسته از اطلاعات و دانش است و نرم افزارها بستر و ابزاری برای تجلی و مدیریت این جریان پیوسته دانش و اطلاعات است؛ دانش و اطلاعاتی که در قالب محصولات و خدمات اعجاب آور و مسحورکننده ظهور پیدا می کند، به صورت شبکهای از بینشها و دیدگاهها بین کارکنان سازمان به اشتراک گذاشته میشود و موجب نوآوری، و خلق راهکارهای جدید و حل سریع مسائل میشود. فناوری، اثر بسیار قابل توجهی بر تحول مدیریت دانش در سالهای اخیر داشته است و موجب شده پلتفرمهای نرم افزاری قدرتمندی برای تحقق استراتژی های مدیریت دانش شکل بگیرند. نرم افزارهای قدرتمند مدیریت دانش هم چنان برای پاسخ به نیازهای مشتریان توسعه می یابند و چالش های بزرگتری را با روش های بدیع حل می کنند. در ادامه روندهای نرم افزاری مدیریت دانش در سالی که در آن هستیم را یک به یک برای شما توضیح می دهیم؛ این قسمت ۵ روند از ۱۵ روند را مطالعه خواهیم کرد.
روندهای نرم افزاری مدیریت دانش – شماره ۱: شبکههای اجتماعی حکم فرمای دنیای امروز
رسانه های اجتماعی، نحوه استفاده ما از اینترنت را متحول کرده اند. مردم از شبکه های اجتماعی مانند فیس بوک، توییتر، اینستاگرام، تلگرام و … نه تنها برای بیان و به اشتراک گذاری احساسات و تفکرات شخصی، بلکه برای پیشبرد اهداف تجاری و شغلی خود نیز بهره می گیرند. شبکه های اجتماعی، امکان ارتباط با گستره وسیعی از مخاطبان را فراهم می کند، به گونه ای که ارایه و تبلیغ محصولات و خدمات به میلیون ها مخاطب در سرتاسر دنیا ممکن می شود. علاوه بر اینکه سایتها و نرم افزارهای اجتماعی، ابزارهایی بسیار موثر و کارامد جهت ارتباط و بازاریابی هستند، استفاده از آنها راحت و آسان است. عنصر سوشال یا اجتماعی می تواند با نرم افزارهای متنوعی ترکیب شود؛ یکی از این گزینه ها، نرم افزارهای مدیریت دانش هستند.
شبکه های اجتماعی حکم فرمای دنیای امروز
زمانیکه که عناصر رسانه های اجتماعی با نرم افزار مدیریت دانش تلفیق شوند، فعالیت های کاری روزمره ساده تر می شود، کارکنان می توانند به شکل خلاقانه تری با هم ارتباط برقرار کنند و تعامل به طور موثرتری شکل می گیرد. چند سالی هست که سیستمهای مدیریت دانش به سمت چاشنیهای اجتماعی رفتهاند، اما استفاده از قابلیت های اجتماعی برای سیستم های مدیریت دانش دیگر به عنوان یک افزودنی مطرح نمی شود بلکه به عنوان هسته اصلی سیستم ها خودنمایی می کند. امروز حتی در سازمان های حساس و امنیتی نیز مفهوم شبکه های اجتماعی نیازهای متعددی را برای مدیران این سازمان ها شفاف و دست یافتنی کرده است.
روندهای نرم افزاری مدیریت دانش – شماره ۲: جستجو دارد بالغتر میشود
عملکرد جستجوی یک سامانه نرم افزاری مدیریت دانش، یکی از مهم ترین مشخصههای آن است. وقتی از جستجو صحبت می کنیم، چیزی مشابه عملکرد گوگل را به ذهن بیاورید. کراولینگ محتوا یا خزش، ایندکسینگ یا نمایه سازی، طبقه بندی،خلاصه سازی و درک معنا (به اضافه بسیاری پردازش های دیگر) و نهایتا پاسخ سریع به درخواست های جستجو توسط کاربران، از مواردی هستند که در سال جاری، بهبودهای خوبی خواهد داشت. سمانتیک وب یا همان تعبیر KM 3.0 دیگر یک رویا نیست و پیشرفت های خوبی در سال پیش رو خواهد داشت.
روندهای نرم افزاری مدیریت دانش، شماره ۳: تعامل درون سازمانی، حیاتیتر و آسانتر!
تعامل باعث می شود فرایندها بهتر کارکنند؛ اما به هم وصل کردن و ایجاد تعامل بین کارکنان می تواند یک چالش بزرگ باشد خصوصا زمانی که کارکنان، شرکا و یا سایر ذنیفعان شما از نظر جغرافیایی پراکنده باشند. اما خوشبختانه، سیستم های مدیریت دانش، بیش از پیش در حال تبدیل به سیستم هایی تعاملی هستند، مثل قابلیتی که در برخی نرم افزارها شاهد هستیم که افراد همزمان روی یک یا چند سند کار کرده و در عین حال در مورد آن با هم گفتگو می کنند.
روندهای نرم افزاری مدیریت دانش – شماره ۴: فناوریهای همراه، پیشرو و در مرکز توجه
نگاهی به اطراف خود بیندازید! در کافی شاپها، پیادهروها، ایستگاههای اتوبوس، مترو و غیره، قطع یقین افرادی را خواهید دید که خیره به تلفن های همراه یا تبلت خود هستند. امروژه شاهد استفاده عموم جامعه از تلفن های همراه هوشمند و تبلت ها در همه حال و مکان هستیم. فناوریهای همراه بنا به دلایل شخصی و حرفهای، جز اولین وسیلههایی شدهاند که اشخاص جهت دسترسی به شبکه های اینترنتی و اجتماعی از آن بهره میگیرند. چرا که باعث صرفهجویی در زمان و هزینه های آنان می شود. به زودی شاهد این خواهیم بود که مدیریت دانش در ابزارهای همراه جایگاه ویژهای پیدا میکند و نرم افزارهای مدیریت دانش جزئی جدایی ناپذیر از برنامهها و قابلیتهای تلفن همراه شما میشوند.
از این رو اعضا و کارکنان شرکتها نیز نیاز دارند در همه حال به سیستم مدیریت دانش سازمان دسترسی داشته باشند. ارایهکنندگان نرمافزار در پی طراحی نرم افزار هایی جهت مدیریت شبکههای اجتماعی و سازمانی داخلی، قابل اجرا در گوشی های هوشمند و تبلت ها هستند. بهنحوی که پاسخگوی نیازهای کاربران باشد و آنان بتوانند با اطمینان خاطر و فارغ از نگرانی مشکلات احتمالی، از آن بهره بگیرند. طراحیهای واکنشگرا (Responsive)، تولید اَپها برای سیستمهای مدیریت دانش و … همه در سال جاری اوج میگیرد.
روندهای نرم افزاری مدیریت دانش – شماره ۵: بصری سازی به جای لیست!
نرم افزارهای سنتی مدیریت دانش دارای لیست های طولانی، منوهای متعدد، کارکردهای محدود و خسته کننده بوده و هستند. تصاویر، نمادها، بصری سازی ها و بسیاری عناصر دیگر که به درک بهتر یا تجربه کاربری بهتر منجر می شوند در نرم افزارهای سنتی مدیریت دانش دیده نمی شود. با پیشرفتهای زیادی که در عرصه وب رخ داده، نرم افزارهای مدیریت دانش نیز از آن بی بهره نخواهند بود تا کاربران هم تجربه کاربری بهتری داشته باشند، هم به راحتی در میان گستره بزرگی از اطلاعات ناوبری کرده و به آن چه نیاز دارند دست پیدا کنند. در هر حال در سال جاری شاهد پیشرفت های قابل توجه در نجوه تعامل سیستم های مدیریت دانش با کاربران نهایی آن ها خواهیم بود.