کتاب قطب‌نمای مدیریت دانش

فهرست مطالب

دقیقه زمان تقریبی مطالعه

در سال‌های اخیر که در زمینه مدیریت دانش به مطالعه و کار حرفه‌ای مشغول هستیم، بارها و بارها شاهد درماندگی مشتریان، مدیران، محققان و مشاوران مدیریت دانش بوده‌­ایم. درماندگی ناگزیری که از ابهام و چندگانگی موجود در ذات دانش و مدیریت دانش ناشی می‌شود. اگر بخواهیم صادق باشیم خود ما نیز از این درماندگی بی نصیب نبوده‌ایم! همین امر باعث شد به فکر نگارش راهنمایی جامع تحت عنوان قطب‌نمای مدیریت دانش بیافتیم، ولی قبل از معرفی این محصول بهتر است بیشتر با مشکلات سازمان‌ها در زمینه اجرای مدیریت دانش آشنا شویم.

درماندگی در دانش سازمانی و مدیریت دانش

مدیر دانشی که نمی‌داند از کجا شروع کند و هرچه با مشاوران داخل و خارج سازمان مشورت می‌کند سردرگمی او زیادتر می‌شود. این درحالی است که در طرف دیگر فشار سازمانی برای نمایش نتایج مدیریت دانش بالا گرفته است. سازمانی که برای جا نماندن از صف طویل سازمان‌های دانش محور به دنبال محصولاتی معجزه آسا برای استقرار یک شبه مدیریت دانش می‌گردد. مشاوری که مایوس از توجیه و انگیزش مدیر سازمان از اتاق جلسه خارج می‌شود چون نتوانسته پل بین تئوری و عمل را در مدیریت دانش برای مدیر ترسیم کند. در نهایت دانشجویان و اساتیدی که هنوز بعد از چندین پروژه مطالعاتی از این که بگویند مدیریت دانش واقعا به چه دردی می‌خورد هراس دارند.

کتابی برای جهت‌یابی دقیق مدیریت دانش

جالب است که این مشکلات مختص کشور ما نیست. شکست و ناکامی در مدیریت دانش، نتیجه اغلب فعالیت­‌های مدیریت دانش شده است. اما موارد موفق آن قدر وسوسه انگیز هستند که نویسندگان این کتاب را بر آن داشت تا با تکیه بر تجربیات چندسال اخیر در عرصه ملی و بین المللی مدیریت دانش، ابزاری متفاوت با آن چه تا کنون در فضای تحقیقات و کسب و کار ملی در زمینه مدیریت دانش و حتی سایر زمینه‌های مدیریت و مهندسی وجود داشته است، خلق نمایند. این کتاب اولین ابزار از مجموعه‌ای تحت عنوان جعبه ابزار مدیریت دانش است که به دنبال تسهیل و گسترش مدیریت دانش است. از آن جا که پیش از هر حرکتی در زمینه مدیریت دانش، یافتن جهت صحیح در کسب آگاهی، تحلیل و برنامه‌ریزی ضروری است، نام این ابزار، قطب نمای مدیریت دانش نهاده شده است.

راهنمای گام به گام و عملیاتی مدیریت دانش با کتاب قطب‌نمای مدیریت دانش.
برای دریافت راهنمایی بیشتر و خرید این محصول روی عکس بالا کلیک کنید.

مدیران و کارشناسان متولی مدیریت دانش اصلی‌ترین گروه هدف این ابزار

طبیعت تعاملی و عملگرای قطب نمای مدیریت دانش، مدیران و کارشناسان متولی مدیریت دانش را به عنوان اصلی‌ترین گروه هدف این ابزار معرفی می‌کند. هر چند استفاده از این کتاب می‌تواند برای مشاوران مدیریت دانش، محققین، دانشجویان، مدیران فناوری اطلاعات، مدیران منابع انسانی و سایر علاقمندان در حد یک معجزه عمل کند. قطب نما به‌شکلی نوشته شده تا شما را در یک مسیر ساده و گام به گام با مفاهیم آشنا کند. این کتاب با هدایت آگاهانه در ایستگاه‌ها و گام‌های مختلف، آرام آرام مهارت‌های تحلیلی مدیریت دانش را به شما و سازمان شما منتقل می‌کند. شما می‌توانید کتاب را به صورت فردی یا گروهی مطالعه و استفاده نمایید. هر چند اگر به صورت فردی از آن استفاده می‌کنید، بسیاری از فعالیت‌ها و تمرین‌ها شما را به کار گروهی وادار می‌کند.

ایستگاه‌های قطب‌نمای مدیریت دانش عبارتند از:

قطب نمای مدیریت دانش طی چهار ایستگاه و در 29 گام، شما را از مفاهیم پایه به سوی طراحی استراتژی‌ها و نهایتا برنامه‌های عملیاتی خاص سازمانتان هدایت می‌کند.

  • اصول، مفاهیم و چارچوب‌های مدیریت دانش
  • استراتژی دانش
  • استراتژی مدیریت دانش
  • مدیریت پروژه‌های مدیریت دانش

25 پاسخ

  1. با سلام
    بالاخره انتظارمان به پایان رسید.
    من کتاب شما را تهیه کردم و هم خوشحال شدم هم ناراحت!
    خوشحال چرا که بالاخره یک منبع فارسی درست و حسابی پیدا شد که ترجمه آبکی نباشه
    و ناراحت چرا که بعد از زمان پایان نامه من به چاپ رسید.
    فقط لطفا مرا راهنمایی کنید چگونه میتوانم تمرین های کتاب را با شما چک کنم؟
    ممنونم

    1. با سلام و خسته نباشید
      من یک مدت سایت شما ر ا سرچ میکردم (گوگل) و نمیتوانستم شما را پیدا کنم. سوالی که دارم این است که آیا میتوانم استراتژی دانش را برای شرکت کامپیوتری کوچک خودمان هم استخراج کنیم؟ (تعداد کارمندان ما 8 نفر است)

      1. سلام؛
        استراتژی دانش بستگی به اندازه سازمان ندارد، حتی یک سازمان در اندازه شرکت شما و یا کوچکتر هم نیاز دارد به استراتژی های دانش خود فکر کند و آن ها را شفاف سازی و به روزرسانی نماید؛ هر چند واضح است که چون ذینفعان و گستره فعالیت شرکت شما طبیعتا کوچکتر است سریع تر و ساده تر می توانید این کار را انجام دهید، چون بینش کل کسب و کار شما تنها در اختیار 2 یا 3 نفر است. پیشنهاد می کنم فصل دوم قطب نما را به صورت تمرینی برای شرکت خود اجرا کنید، خروجی آن می تواند به استراتژی های بهتر و قابل اعتمادتری در زمینه های توسعه محصولات، بازاریابی و روابط با مشتریان شما منجر شود.

        1. سلام به همه دوستان

          آقا شما رو به خدا کمک کنید

          روی یک مقاله در حال کار کردنم.تو بحث زمانبندی برای سیستمهای تولید انعطاف پذیر مدیریت دانش چه جوری روی داده ها اثر میذاره؟
          بدون مدیریت دانش باید از اپراتورها پرسید.با مدیریت دانش هم که همین کارو باید کرد.پس چه تفاوتی ایجاد میکنه؟ممنون

  2. سلام
    من کتاب شما را تهیه کرده ام . و تعدادی سوال برایم پیش آمده. آیا شما دوره یا کلاس آموزشی حضوری یا آنلاین دارید؟
    با تشکر

    1. سلام؛

      می توانید پرسش ها را همین جا بپرسید، در مورد دوره های آموزشی، از چند ماه دیگر احتمال دارد بر مبنای قطب نما، دوره های آموزشی خاصی اجرا شود. در مورد آموزش آنلاین هنور برنامه ای تنظیم نشده است!

  3. با سلام… من باتفاق چند تن از همکارانم بعنوان کارگروه مدیریت دانش در سازمانمان 50 نسخه از کتاب ” قطب نمای مدیریت دانش ” را جهت آشنایی هر چه بیشتر و فرهنگ سازی در محل کارمان توزیع کردیم و برای ایجاد انگیزه بیشتر برآنیم تا خلاصه ای از کتاب را نیز بروی وب سایت اداره قرار دهیم که شاید برای شما هم مفید باشد. میخواستم بپرسم آیا این کتاب بصورت الکترونیکی یا خلاصه شده آن هم موجود است ؟

    1. دوست محترم؛ جناب آقای شکیبا،

      از این که قطب نمای مدیریت دانش توانسته به شما در فرهنگ سازی مدیریت دانش کمک نماید، بسیار خوشحال شدیم. در جواب پرسش شما، نسخه الکترونیکی کامل کتاب وجود ندارد، اما با توجه به این که یک خلاصه الکترونیکی آن می تواند ابزار مناسبی برای ترویج مدیریت دانش در سازمان ها باشد، پیشنهاد شما را با کمال میل پذیرفته و تلاش خواهیم کرد در سریع ترین زمان ممکن یک خلاصه الکترونیکی از آن را آماده و بر روی KMToolbox.ir قرار دهیم. امیدوارم در نظر داشته باشید خلاصه کردن قطب نما با توجه به این که ممکن است بخشی از مفاهیم و روند آن خدشه دار شود ممکن است نیاز به دقت و حوصله داشته باشد، اما از اسم شما توقع می رود شکیبا باشید.

      موفق باشید

  4. كتاب جالبي نبود. بسيار ساده با مسئله برخورد كرده بود و امكان اجرا براي سازمان هاي بخصوص ايراني و نا اشنا با اين فرهنگ را ندارد.به نظر من همونطور كه دوستون گفتند شايد براي مسائل تئوري يا پايان نامه ها مفيد باشد

    1. ممنون از نظر شما، اگر دقیق تر نقاط ضعف یا نارسایی هایی که به ذهن شما رسیده بگید شاید در به روزرسانی کتاب بتوان آن ها را برطرف کرد، اما نظرات در مورد این کتاب متفاوت است، اگر مفهوم سیستمی پشت فرآیند گام به گام کتاب را یک مدیر دانش بتواند به دست آورد این خود یک پیشرفت بزرگ است؛ ضمنا برخلاف آن چه به غلط در ایران جا افتاده و فرهنگ سازی مدیریت دانش را وظیفه ای قابل برون سپاری یا قابل اجرا توسط مشاور یا امکان پذیر از طریق آموزش می دانند، نکته جالب این کتاب این است که خود متدلوژی تحلیل و استقرار مدیریت دانش را وسیله بهبود و توسعه فرهنگ سازمان می داند. به شما قول می دهیم اگر در عمل از این متدلوژی استفاده کنید نقاط قوتی هم خواهید دید! 🙂 از طرفی ما فکر می کنیم برخورد ساده با مساله این است که بدون هیچ مقدماتی یک تاکتیک مدیریت دانش استفاده شود و در فضای فاقد نگرش سیستمی به آن نگاه شود. قطب نما بیانی ساده دارد اما مفهوم متدلوژی پشت آن اصلا ساده انگارانه نیست!

      در مورد پایان نامه و مسئل تئوری هم با شما موافق نیستیم! اگر چه در این کتاب از منابع معتبری هم استفاده شده است اما اتفاقا ساختار و نگارش آن به گونه ایست که برای طرح های آکادمیک مناسب نیست! هدف ما این بوده که در فضایی که مملو از کتب ترجمه ای ضعیف است، یک راهنمای گام به گام بر پایه تجربیات مولفین ارائه شود.

      ممنون می شویم اگر انتقاد یا تعریفی دارید در صورت تمایل هم ایمیل خود را وارد کنید تا امکان تعامل بهتر فراهم شود هم این که کمی تخصصی تر و حرفه ای تر نظرات خود را بیان کنید.

  5. با سلام
    در رابطه با نظر شروین، خاطره ای به ذهنم رسید یکی از مشاوران علمی شرکت ما که رتبه بالایی دارند تعریف می کردند که روزی جلسه ی بزرگی با بخش بازاریابی گوگل داشتند و ایشان با کت و شلوار و کراوات و تشریفات بسیار به جلسه رفتند در حالیکه با وارد شدن سایر اعضای حاضر در جلسه متوجه شدند که آنها بسیار غیر رسمی و راحت لباس می پوشند.
    متاسفانه در فرهنگ ما پوسته را می چسبیم و از هسته ی معنایی باز می مانیم. از آقای شروین دعوت می کنم که حداقل یکی دوتا از کتابهای ترجمه شده در زمینه مدیریت دانش را مطالعه بفرمایند.
    به نظر من کتاب قطب نمای مدیریت دانش به قول سعدی بزرگ سهل ممتنع است.یعنی مفاهیم عمیق و گسترده با ظاهری ساده.
    به نظر من این کتاب گام بلندی در احترام به شعور مخاطب برداشته. که از نشانه های آن همین وبسایت است

    1. از نظر شما هم ممنون؛
      مدت کمی نیست که کتاب هایی با نگرش عملیاتی در حوزه کسب و کار با زبان دوستانه و اشکال و ساختار سرگرم کننده جایگاه مناسبی در دنیا پیدا کرده اند؛ قطب نما تلاش کرد پیچیدگی مدیریت دانش را که خود بر چالش های فرهنگی می افزاید با زبان ساده و مراحل سرگرم کننده و گفت و گو با استفاده کننده آن تلطیف کند. نظر شما به ما انرژی دو چندان داد، هر چند نظر شروین هم برای ما محترم است.

  6. من كتاب هاي ترجمه شده و يا حتي زبان اصلي زيادي را هم مطالعه كرده ام. با شما هم عقيده نيستم خانم عليايي. از نظر من رسمي لباس پوشيدن يا نپوشيدن هيچ ربطي به مديريت دانش و يا حتي پوسته يا معنا ندارد. ما در سازمان هاي خود پيش از تمامي اين حرف ها بايستي مديران خود را به سمتي سوق دهيم كه متوجه شوند مديريت دانش يك ابزار لازم براي سازمان است. چيزي كه شما مي بينيد و احتمالا بخاطر تجربه كم شما د ركاركردن در سازمان هاي ايراني است حقيقتا يك پوسته است. من اين كتاب و موارد كاربرد آن را رد نميكنم اما عقيده دارم به اين مسئله بايد واقعي تر و موشكافانه تر بايد برخورد كرد.ما در شركت گوگل كار نميكنيم كه به اين حد از شعور رسيده باشيم در دنياي ايراني ما شايد پوشيدن كت و شلوار و يا شايد كراوات يك عامل سطحي ولي موثر در اين باشد كه بتواني افراد را به يك باور دقيق در مورد ادعاهايت برساني

    1. شروین جان: صحبت های شما صحیح است اما اشکال به مدیریت دانش یا روش اجرای آن (مانند متدی که در این کتاب ترسیم شده است) باز نمی گردد، مشکلات سازمان های ایرانی از آن جهت ریشه ای است که به مسائل سیستمی نگاه نمی شود، تغییرها خیلی به احساسات و روحیه مدیران و افراد و تیم ها وابسته است و عموما تغییرات دارای پایداری کافی نیستند. به شفافیت می توان دید فرهنگ حرفه ای سازمانی به صورت غیرقابل تشخیصی با احساسات و درونیاتی از افراد آمیخته شده که از نظر علمی نمی توان آن را جزئی از فرهنگ سازمانی حساب کرد. به این ترتیب برای معرفی یک دیسیپلین مثل مدیریت دانش در سازمان های ایرانی، نه تنها کت و شلوار باید پوشید بلکه شاید مجبور باشید کفش آهنی هم به پا کنید تا رفتارها، نگرش ها و ساختارهای غلط جا افتاده در سازمان را درست کنید. من شخصا با توجه به این که سال هاست با سازمان های ایرانی سر و کار دارم با این باور رسیده ام که مشکلات سازمان های ایرانی و مواردی که کار مدیریت دانش را سخت یا غیر ممکن می کند خیلی بیش از مسئولیتی است که به طور واقع بینانه باید از روش یا متدلوژی پیاده سازی و استقرار مدیریت دانش توقع داشت. به عبارتی انگار از PMBOK توقع داشته باشیم لختی ذاتی ناشی از فرهنگ کار ملی ما، ناتوانی ما در کار مناسب تیمی، راندمان پایین افراد، و باورناپذیری مدیران به اصول سیستمی مدیریت پروژه را حل کند! ما به دلیل پاره ای از مشکلات آن قدر مدیریت دانش را برای خود نامفهوم کرده ایم که از پیشرفت در تکنیک های کاربردی آن جا مانده ایم و فقط مجبور به تلاش برای تغییر نگرش افراد شده ایم در حالی که من معتقدم این وظیفه ای نیست که مدیریت دانش یا یک متدلوژی خوب به آن بپردازد، حتی از یک مشاور یا سازمان سرویس دهنده هم نمی توان این توقع را داشت، تنها کسی که می تواند در یک سازمان تغییر پایدار ایجاد کند، خود سازمان و افراد آن هستند. امیدوارم منظور رو رسونده باشم.

  7. آقای شروین، حرف شما تاحدی درست است، البته برعکس شعر مولاناست! یعنی باید بگیم ما برون را بنگریمو قال را ،ما درون را ننگریم و حال را!
    متاسفانه فرهنگ ما برون را مینگرند و قال را! برای همین است که به اینجا رسیده ایم.چون نمی خواهم بحث را شخصی کنم از سابقه کارم صحبت نمی کنم. من به جو فرهنگی حاکم بر سازمان هایمان به خوبی واقفم. اما آن را تائید نمی کنم و برای کسانی که به دنبال تغییر این فرهنگ هستند احترام قائلم.
    باید فکر کرد. تا کجا باید این مسیر اشتباه را ادامه داد؟
    سپاسگزارم از توجه تان.

  8. با سلام و تشکر از کتاب بسیار خوبتان. واقعا جای چنین کتبی خالی بود در میان انبوهی از کتب تئوری موجود. در بخش هایی از کتاب که اشاره اجمالی به برخی موضوعات شده است نوشته اید که برای اطلاعات تکمیلی در سایت به تفکیک گام های کتاب لیستی از منابع را معرفی کرده اید. آیا این لیست در سایت موجود است؟ من نتوانستم آن را بیابم. ممنون خواهم شد اگر در اختیارم بگذارید.

    1. ممنون از نظر مثبت شما؛ مواردی که می فرمایید در چند ماه گذشته بر روی نسخه قبلی این سایت وجود داشت، اما پس از ایجاد فضای تعاملی و تغییر روش ارائه اطلاعات در این سایت بخشی برای آن اندیشیده نشد، به شما قول می دهیم در اسرع وقت، بخش مختص قطب نما که به روز رسانی ها، توضیحات تکمیلی و ابزارهای اضافی را معرفی می کند به این سایت اضافه کنیم. این قول قبل از پایان دهه اول خرداد 1390 عملی خواهد شد.

      1. عرض سلام مجدد
        ما هنوز از دهه اول خرداد ماه منتظر بخش مختص کتاب قطب نما هستیم. امیدوارم هر چه زودتر به سایت اضافه شود چون کم کم کارایی سایت در حال کاهش است
        با تشکر

  9. یکی بمن بگیین دعواها مال چیه؟
    من فکر میکنم اگر نگاه سیستمی پیتر سنگه حاکم بر جامعه بشه همه چی حله منجمله کارکردهای مدیریت دانش
    در ضمن من فکر میکنم در چند سال آینده شاهد ظهور سنگه های ایرانی از مولفانی مانند مولفان قطب نمای دانش خواهیم بود
    یکی از دانشجویان ارشد مدیریت اجرایی دانشگاه تهران:
    وحید رضا صادق منش09198692825

  10. سلام ممنون از مطالب خوبتون،میخواستم یه لطفی کنید وکتابی راجب رابطه مدیریت دانش وبازاریابی واسه پایان نامم معرفی کنید. با تشکر

  11. سلام

    خیلی وقته که چاپ این کتاب تموم شده
    چرا چاپ جدید وارد بازار نمیشه؟؟؟!!!!!!!!!!

    ممنون میشم بگید کی چاپ جدیدش وارد بازار میشه

  12. سلام فایل pdf رو در اختیارمون میذارید از کل 4 بخش که بشه پرینت گرفت و خوند. ممنون میشم. لطفا.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *